Атинският съд одобри екстрадицията на трима от турските военни, изпраща ги на сигурна смърт


Само ден след като отхвърли искането за екстрадация на трима от осемте турски военни, Атинският апелативен съд одобри връщането на други трима, съобщиха Associated Press и CNN Greece.

Всичките осем души избягаха веднага след опита за преврат в Турция на борда на военен хеликоптер, в гръцкия град Александруполис.

Турция ги иска по две обвинения: че са участвали в метежа и че са участвали в опит за убийството на президента Реждеп Ердоган. Всички те обаче отричат да са участвали в опит за покушение срещу държавния глава.

Всички те твърдят, че в Турция ще бъдат подложени на репресии и няма да им бъде осигурен справедлив съдебен процес. Това прие съдът и при вчерашния отказ за екстрадицията на другите трима от групата.

Спрямо днешните трима подсъдими Атинският апелативен съд одобри екстрадицията, приемайки ги за виновни за участие в пуча, за опит за осуетяване на сесия на парламента в Анкара (едно от крилата на Меджлиса беше бомбардирано при метежа, б.р.) и за отвличане на хеликоптер. Съдът обаче отвхърли другото обвинение срещу тях – за опит за убийство на Ердоган.

Очаква се тримата да обжалват решението.

Съдбата на осмината военни е обект на преговори между Анкара и Атина още от деня след метежа в Турция, когато кацнаха на летището в Александруполис и се предадоха на гръцките власти. Ердоган повдигна темата пред гръцкия премиер Алексис Ципрас и на разговор очи в очи в Ню Йорк около заседание на Общото събрание на ООН.

Въпреки настойчивостта на Турция обаче Гърция отказа да ги предаде „по бързата процедура“ и заяви, че те ще минат през стандартна законова процедура по кандидатстване за убежище и съдебен процес в страната.

Гръцката комисия по убежищата отказа да им предостави политическо убежище. След което започна екстрадиционното дело срещу тях в Атина. Очаква се Атинският апелативен съд да се произнесе и за последните двама от групата.

За разлика от Гърция, българските власти въведоха практиката да предават експресно исканите от Анкара „гюленисти“, подозирани в подривна дейност в Турция. Въпреки решение на българския съд на две инстанции срещу екстрадицията на бизнесмена Абдуллах Бююк, МВР предаде турския гражданин, дни след опита за преврат.

По аналогичен начин постъпи и със седмина гюленисти, заловени на изхода от България за Румъния на ГКПП „Дунав мост“ на 14 октомври. Те бяха принудително върнати в Турция още на другата сутрин, в нарушение на серия закони и международни конвенции, ратифицирани от България.
Източник: ureport.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Яхтклуб "Черноморец Бургас" с нов международен успех

  • 29 Сеп 2020
  • 28
Яхтклуб "Черноморец Бургас" отново блести със сериозен международен успех.

Акция "Да изчистим Черно море" утре

  • 29 Сеп 2020
  • 30
Природолюбители организират в Бургас мащабна акция за почистването на плажа при Солниците.

Здравният министър: Няма да има КПП - та!

  • 29 Сеп 2020
  • 30
В България няма здравна криза. КПП-та не са обсъждана мярка. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втвърдяване на мерките срещу пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Кметът на Бургас поиска още болници за ковид пациенти

  • 29 Сеп 2020
  • 32
Кметът Димитър Николов ще отправи официално искане до Министерството на здравеопазването, освен УМБАЛ и общинската белодробна болница да бъдат включени и други лечебни заведения в Бургас в обслужването на пациенти с доказан коронавирус чрез сключване на договори със здравната каса.

Задържаха мъж превозвал нелегални мигранти

  • 29 Сеп 2020
  • 28
Задържаха мъж на магистрала "Тракия" за превозване на нелегални мигранти, съобщиха от ОДМВР – София.