Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

Отделът Starshield на SpaceX разработва сателитната мрежа по класифициран договор за 1,8 милиарда долара с Националната разузнавателна служба (NRO), съобщи Ройтерс в петък, цитирайки пет източника, запознати с програмата. Акаунт в социални медии, управляван от Народната освободителна армия (PLA), заяви, че програмата на SpaceX разкрива „безсрамието и двойните стандарти“ на Съединените щати, докато Вашингтон обвинява китайските технологични компании, че заплашват сигурността на САЩ. Мъск управлява други компании, включително производителя на електрически превозни средства Tesla, който има голямо производствено присъствие в Китай. Нито Junzhengping, нито Global Times споменават Мъск или Тесла. В отговор на историята на Reuters, NRO призна мисията си за разработване на космически системи за наблюдение, но отказа да коментира степента на участието на SpaceX. SpaceX, най-големият сателитен оператор в света, не отговори на няколко искания за коментар. Планираната мрежа Starshield е отделна от Starlink, съзвездие на SpaceX, което има около 5500 сателита в космоса, за да осигури почти глобален интернет на потребители, компании и правителствени агенции. Китайски изследователи от PLA през последните две години са проучвали разгръщането на Starlink във войната в Украйна и многократно са предупреждавали за рисковете, които представлява за Китай. Китай заяви, че също планира да започне изграждането на свои собствени сателитни съзвездия. източник:REUTERS

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Twitter ще бъде забранен в целия ЕС?

  • 29 Апр 2024
  • 68
Twitter ще бъде забранен в целия ЕС, ако не спазва новите разпоредби относно дезинформацията, заяви френският министър на цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро. Предупреждението идва малко преди Законът за цифровите услуги на ЕС да влезе в сила на 25 август.

Вече има отреден терен за изграждане на сграда на ново спортно училище в Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 70
Вече има отреден терен за изграждане на сграда на спортно училище, с прилежащата спортна инфраструктура и общежитие.

Вълна от кандидат-студенти за специалност „Медицина” на предварителните изпити в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 97
412 студенти се явиха на предварителните изпити по биология и химия за специалност „Медицина” в бургаски държавен Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, която е една от най-желаните.

БУРГАСКИ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ В ДНИТЕ ДО 6 МАЙ

  • 29 Апр 2024
  • 101
През изминалия уикенд Бургас се превърна в истински водовъртеж от събития, в които се включиха стотици хора като участници и хиляди като публика.

На ретро парада в Сливен за първи път в България беше представен Буик от епохата на Ал Капоне

  • 29 Апр 2024
  • 93
На Лазаровден в Сливен се проведе 11-ото издание на парада за ретро автомобили и мотоциклети.