Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

Гръцката актриса Мери Мина, играеща ролята на върховна жрица, запали факлата с помощта на резервен пламък вместо параболично огледало поради облачното небе, за началото на щафетата в Гърция и Франция. Тя ще завърши със запалването на олимпийския огън във френската столица на церемонията по откриването. Париж ще бъде домакин на летните олимпийски игри за трети път след 1900 и 1924 г. „В тези трудни времена, през които живеем, с нарастващи войни и конфликти, на хората им е писнало от цялата омраза, агресия и негативни новини, с които се сблъскват ден след ден“, президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас каза Бах в речта си. „Ние копнеем за нещо, което ни събира, нещо, което ни обединява, нещо, което ни дава надежда. Олимпийският огън, който запалваме днес, е символ на тази надежда. Огънят ще бъде официално предаден на организаторите на Игрите в Париж на стадион Панатенаик в Атина, мястото на първите модерни Игри през 1896 г., на 26 април след 11-дневна щафета из Гърция. След това ще отпътува на следващия ден за Франция на борда на тримачтов кораб „Белем“, където ще пристигне на 8 май в Марсилия, като се очаква до 150 000 души да присъстват на церемонията в старото пристанище на южния град. www.ekathimerini.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ ДОНЕСОХА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СКК "КИОКУШИН СПИРИТ" ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Две европейски титли донесоха възпитаници на СКК "Киокушин Спирит" от провелото се предеи дни във варненската зала “Владислав“ 37-о Европейско първенство по киокушин карате на категории за мъже и жени на категории, 17-то Европейско първенство за деца, юноши и девойки и 11-то Европейско първенство за ветерани.

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

  • 27 Май 2024
  • 62
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език.

Въвеждат такса мощност за тока?

  • 27 Май 2024
  • 78
Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 84
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 95
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график: