ЕНП призова Румъния да бъде лишена от правото на глас в ЕС

ЕНП призова Румъния да бъде лишена от правото на глас в ЕС Светът На снимката: Поддръжници на лидера на управляващата в Румъния СДП, най-влиятелния политик в страната, Ливиу Драгня на протест заради изслушването му в съда по старо дело. На плаката пише: "Стоп на политическите процеси"
Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент призова днес за прилагането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Румъния. По силата на този текст държава от ЕС може да изгуби правото си на глас в общностните институции заради нарушаване на върховенството на закона. ЕНП призова също на Румъния да не се изплащат средства от фондовете на ЕС. Призивът бе отправен в хода на дебат, посветен на върховенството на правото в Румъния. От дебата отсъстваше представител на румънското председателство на Съвета на ЕС. Групата на социалистите и демократите посочи, че законността е в основата на ЕС и защитата й не е намеса във вътрешните работи, а в общ интерес. Социалистите отчетоха, че румънското правителство не се е съобразило с резолюцията на ЕП от миналата година, в която евродепутатите настояха за истинска борба с корупцията. Европейските консерватори и реформатори заявиха, че в Румъния група корумпирани политици променят законите и подчиняват съдиите и прокурорите, за да избегнат правосъдие. Наблюдаваме отчаяно срива на държавата, Румъния се превръща в престъпна диктатура, допълни тази парламентарна група. Либералите порицаха Европейската комисия, че не е подкрепила въвеждането на оценка на върховенството на закона във всяка държава от ЕС. Очевидно ЕК не разполага с всички необходими лостове за въздействие, добави групата АЛДЕ. Зелените допълниха, че поведението на румънските власти подкопава процеса на избор на европейски главен прокурор. От името на ЕК еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова изрази съжаление, че Румъния все още не се е върнала на пътя на реформите. Ако това продължава, комисията ще бъде длъжна да използва средствата, с които разполага. Изпълнението на препоръките е в застой, посочи еврокомисарят. По нейните думи съществува истинска заплаха за върховенството на закона в страната и за независимостта на правораздавателната система. Подготвяните законови промени биха осигурили безнаказаност за високопоставени личности, осъдени за корупция, добави еврокомисарят. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 346
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 322
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 327
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 610
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 580
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.