Отбелязваме Деня на Европа

На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Денят на Европа отбелязва датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Емблематичната дата се отбелязва с много събития и инициативи и у нас. Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато пред президентската институция. Денят на Европа ще бъде отбелязан и с гостуването на първия „Фестивал на светлините“ в Европейската столица на културата - Пловдив. Някои от най-красивите фасади в центъра на града ще „оживяват“ под цветните светлини на 3D-мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Русия и други страни ще отбележат днес 74-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, предаде БТА. В редица руски градове през деня ще се проведат военни паради, а вечерта ще има празнични салюти. В много държави по света ще има възпоменателни прояви, включително т. нар. шествия "Безсмъртен полк". По традиция върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация, президентът Владимир Путин, ще наблюдава главния парад, на Червения площад в столицата Москва, заедно с редица други представители на държавното ръководство. В парада ще участват повече от 13 000 военни, над 130 единици бойна техника и 74 самолета и хеликоптера. След това Путин ще участва в церемонията по полагането на венец на Паметника на Незнайния воин. Руският президент освен това ще даде традиционния за Деня на победата тържествен прием в Кремъл. Очаква се около 1 милион души да се включат в "Безсмъртния полк" в Москва. Те ще носят снимки на свои роднини, сражавали се по фронтовете по време на Втората световна война. Много вероятно е Путин също да се присъедини към "Безсмъртния полк". Руският президент винаги досега се е включвал в тази проява в столицата. Очаква се такива шествия да има в общо над 500 града в 110 държави. Събитията в София ще започнат с полагане на венци пред Паметника на незнайния воин. vesti.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 354
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 329
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 334
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 618
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 587
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.