Десет любопитни факти за лятото

1. Въпреки, че календарното лято, както и климатичното, започват от 1 юни и продължават до края на август, астрономическото започва от 21 юни и продължава до 21 септември. 2. Когато температурата навън е 40 градуса и човек е на открито, тялото му губи по един литър пот за един час. Това е единственият механизъм за охлаждане, при температури около и по-високи от тези на самото тяло. 3. Това е "най-гръмотевичният" сезон. През лятото гръмотевичните бури се случват по-често, отколкото във всеки друг момент. Топлината и слънчевото греене осигуряват идеални условия, необходими за образуването на гръмотевични бури. На този факт се "наслаждаваме" често и през последните седмици. 4. Най-дългият ден в годината е през лятото. 21 юни е лятното слънцестоене. 5. В горещ ден в Париж Айфеловата кула става по-висока. Кулата е изградена от желязо и се разширява при нагряване, в резултат на което конструкцията "расте" с цели 17 сантиметра. 6. През лятото по пеенето на щурците можете да определите външната температура. Необходимо е да се преброи колко пъти звуците от пеенето им се повтарят за 25 секунди, след което да се разделят на 3 и да се добави 4 - така че можете да получите температурата в градуси по Целзий. Това е абсолютно доказан научен научен факт - формулата е открита от физика Амос Долбър. 7. Най-високата лятна температура е отбелязана в Долината на смъртта (пустинна местност в Калифорния) - 56,66 градуса по Целзий. Друг е въпросът, че на Земята със сигурност има по-горещи места във вътрешността на Сахара или Саудитска Арабия, но в тези райони по обясними причини няма достатъчно гъста мрежа от стандартно мерещи метеорологични станции. 8. Поради по-голямото количество подкожни мазнини жените понасят по-тежко от мъжете високите температури. 9. В Арктика няма лято (като жителите на умерените ширини разбират това понятие). Например, в националния парк "Руска Арктика" лятото се смята за дошло, когато средната месечна температура е над нулата. 10. Според една версия, думата "лято" в славянските езици се формира по аналогия с думите "лея" - -старите инфинитивни форми на глагола: "лети" - "да лееш" означава "дъждовно време" - за разлика от зимата, времето на снега. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 449
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 419
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 423
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 704
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 674
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.