Тръмп обвини кюрдите, че не са помагали при десанта в Нормандия през ВСВ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли критиките, че в бъдеще на Вашингтон ще му е трудно да гради съюзи, след неговото решение за оттегляне на американските войски от сирийската граница, предаде ДПА. Решението беше взето преди турското нахлуване, насочено срещу кюрдските сили в Сирия. "Съюзите са лесно нещо", каза Тръмп и подчерта, че кюрдите са се сражавали редом с американците срещу "Ислямска държава" само за земите си и водени от свой интерес. Американският президент обвини кюрдите, които нямат своя държава, че не са помагали на САЩ през Втората световна война. "Не са ни помагали през Втората световна война, не са ни помагали при десанта в Нормандия", подчерта президентът. "Похарчихме изключително много пари, за да помагаме на кюрдите, било то с боеприпаси, оръжие или пари", каза Тръмп. "Както се казва, обичаме кюрдите", заключи Тръмп, цитиран от АФП и БТА. Турция започна вчера офанзивата си в Североизточна Сирия срещу кюрдските сили, съюзници на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава". Tурското министерство на отбраната съобщи, че са превзети набелязаните цели в съседна Сирия. "Операцията "Извор на мира" успешно продължи през нощта и се осъществява както по въздух, така и по суша. Бяха превзети набелязаните цели. Операцията успешно продължава в съответствие с нашите планове", се посочва в прессъобщение на турското министерство на отбраната, което не споменава конкретни населени места, цитирано от Ройтерс и ТАСС. Турските медии съобщават, че през нощта армията е успяла да поеме контрол над четири села - Табатин, Мешрефи, Бир Ашък и Хави - в околностите на град Рас ал Айн в провинция Хасака. Сухопътни части на турските въоръжени сили тази сутрин навлязоха в околностите на сирийския град Тал Абяд, намиращ се близо до границата с Турция. В този район живеят християни асирийци, които са религиозно-етническо малцинство в Хасака. Междувременно телевизия Ал Хадас съобщи, че сирийските кюрдски "Сирийски демократични сили" (СДС) са унищожили четири турски танка в района на Тал Абяд. Сирийски кюрдски представител е съобщил, че са загинали петима турски военнослужещи. / dir.bg

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 42
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 49
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 69
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 162
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 154
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.