Румънското правителството падна след вот на недоверие

Депутатите в румънския парламент свалиха от власт центристкото правителство на малцинството на премиера Людовик Орбан. Има риск това действие да доведе до продължителна политическа несигурност заради фрагментирания парламент, съобщава БТА. 261 депутати са гласували за свалянето на Орбан. За свалянето на правителството бяха необходими 233 гласа. "Това правителство сега е свалено от власт от парламента с голяма разлика", коментира Марсел Чолаку, който е лидер на опозиционната Социалдемократическа партия, която беше инициатор на вота на недоверие. Причина за внасянето на вота на недоверие беше искането на кабинета за смяна на изборната система преди местния вот през юни. Вотът на недоверие бе внесен, след като кабинетът пое отговорност пред парламента за преминаване към избор на кметове в два кръга миналата седмица. Тази процедура позволява даден закон да бъде приет без парламентарно обсъждане, ако в срок от три дни не бъде внесен вот на недоверие. novini.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 419
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 390
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 395
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 678
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 647
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.