САЩ започнаха да изтеглят военните си от Ирак

САЩ започнаха да изтеглят военните си части от Ирак, съобщи арабският телевизионен канал Sky News Arabia, позовавайки се на Али ал-Ганими, член на комисията по отбрана и сигурност на иракския парламент. Според наличната информация американските сили започват изтеглянето на войските си от 15 военни бази, разположени в Ирак. Както уточни Ал-Ганими, цитиран от ТАСС, "САЩ започнаха да напускат Ирак; американските сили започнаха фактически да се изтеглят от 15 военни бази", разположени на територията на страната. Депутатът посочи още, че "американците са ограничили присъствието си до две големи бази". Парламентаристът уточни, че едната база е близо до град Ербил в северната част на страната, а другата - въздушната база Айн ал Асад, разположена в провинция Анбар, на 180 км западно от Багдад. Ал-Ганими заяви, че САЩ искат да укрепят силите си в тези две бази, обаче "парламентът на страната и иракският народ настояват американските войски да бъдат изтеглени от всички бази". Няма официални коментари от американската страна във връзка със съобщението, че американските сили се изтеглят от 15 военни съоръжения в Ирак. На 5 януари, два дни след американските ракетни удари в района на летището в Багдад, при които бе убит командирът на специалните части на Ислямската революционна гвардия Ал-Кудс (елитните части на иранските въоръжени сили) Касем Солеймани, иракският парламент прие резолюция, с която се настоя за пълно изтегляне от страната на всички чужди войски. Това решение обаче беше взето от парламента в отсъствието на няколко водещи парламентарни фракции, отбеляза ТАСС. Много депутати смятат решението на правителството да за достъп на чуждестранни сили до иракската територия за незаконно. Парламентаристите заявиха, че само най-високият федерален съд в страната може да признае легитимността му. САЩ все още отказват да се съобразят с решението на иракския парламент, изтъкна руската агенция. Президентът Тръмп заплаши Ирак с "безпрецедентни санкции" в отговор на възможните действия на Багдад за изтегляне на силите на САЩ от републиката. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 417
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 388
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 393
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 676
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 645
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.