« април 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Осъдиха Bayer и BASF да платят $265 млн. на американски фермер

Германските компании Байер (Bayer) и БАСФ (BASF) бяха осъдени от американски съд да изплатят обезщетение от 265 милиона долара (244 милиона евро) на земеделец, предаде Франс прес, на която се позова БТА. Той е подал жалба, че техен пестицид с активно вещество дикамба (Dicamba) е унищожил овощните му градини с праскови. Решението е постановено от съдебните заседатели на федералния съд в Кейп Жирардо, в Мисури след молба от Бил Бейдър, в която той твърди, че двете компании са окуражавали по безотговорен начин земеделските производители да използват дикамба. Дикамбата е известен пестицид, който е спорен заради тенденцията да се разпространява лесно и да унищожава растенията, които не са толкова устойчиви. Според агенция Блумбърг става дума зa първия процес в САЩ, засягащ пестицида дикамба. Подобно на Раундъп (Roundup), противоречивият хербицид, пуснат на пазара от Монсанто (Monsanto), дикмаба е на пазара от много години. Почти навсякъде в САЩ земеделските производители са подали жалби срещу Байер за загуби, причинени от дикамба. Това решение на съда идва след друг процес, в който Байер беше осъден от калифорнийски съд да заплати 290 милиона долара (267 милиона евро) на градинар с нелечим рак. Съдът постанови, че човекът не е бил добре осведомен за опасностите, които крие Раундъп. Байер, който твърди, че дикамба е безопасен за културите, стига потребителите да следват инструкциите, обяви в комюнике днес, че има намерение да обжалва в най-кратки срокове. БАСФ не беше открит веднага за коментар. Байер купи през 2018 година американския агрохимически гигант Монсанто и беше принуден да отстъпи на БАСФ част от агрохимическите си дейности, за да задоволи изискванията на органи по защита на конкуренцията, припомня АФП. Разрешен ли е пестицидът дикамба в България През юли 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните издава разрешение за пускане на пазара и употреба на препарата за растителна защита (хербицид) с търговско име Мурал, който съдържа 480 г/л активно вещество дикамба. В разрешението, издадено на 12 юли 2018 г., се описват различните видове опаковки, дават се предписания за ползване (употреба), посочва се производителя - сръбската фирма Галеника-Фитофармация, и българския представител Химконсулт. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

С обаждане по телефона възстановяваме забравен ПИК от НАП

  • 03 Апр 2020
  • 166
Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина.

Замразяват заплатите на депутатите и партийните субсидии

  • 03 Апр 2020
  • 135
Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Гласуването мина с 13 гласа "за" и седем въздържали се.

Дезинфектират пощенските клонове през два часа

  • 03 Апр 2020
  • 132
Към днешна дата на територията на Бургаска област има регистрирани 21 положителни случая на коронавирусна инфекция. Трима души са настанени в Инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас, двама в Айтос.

Радев: Кабинетът да обясни на обществото какъв е ефектът от извънредното положение

  • 03 Апр 2020
  • 159
Президентът Румен Радев направи критично изявление по повод искането на правителството извънредното положение да бъде удължено с още един месец - до 13 май. Очаква се парламентът да гласува това предложение на извънредно заседание.

В неделя затварят от 9.00 до 16.00 часа пътното платно откъм УМБАЛ

  • 03 Апр 2020
  • 162
Община Бургас ще затвори за движение цялото пътно платно на бул. "Стефан Стамболов" от страната на УМБАЛ, но за броени часове. Дойде време за полагане на втория пласт нов асфалт, за да приключи ремонтът на този участък.