Очаква се „зелените коридори“ да бъдат удължени, стартира избор на ваксина през електронния портал

В страната има достатъчно ваксини, за да може да се удължат зелените коридори. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Нови 274 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“ пристигнаха в България. На 12 май се очакват нови 12 000 дози от „Янсен“, на 13 май – 36 000 от „Модерна“ и 46 500 от „Астра Зенека“. 50% от доставките ще бъдат насочени към личните лекари. Надявам се, че с чисто логистичното улеснение с възможността за заявка, целият процес ще бъде ускорен, заяви още Богдан Кирилов. Със сигурност обаче поне на този етап ваксината на „Янсен“ няма да се използва при свободната ваксинация. От този препарат количествата са малко и се очаква да бъдат насочени към туристическия бранш. От 10 ти май стартира и ваксинирането на лицата, които са записани в електронния портал, като при записване може да се индикира предпочитана ваксина – РНК или аденовирусна, като в момента има и от двата вида РНК ваксина. Ще се проведе и среща между Информационно обслужване, общопрактикуващите лекари и здравното министерство, за да стартира системата, даваща възможност за заявки за брой ваксини.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

  • 27 Окт 2021
  • 168
Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ приключи

  • 27 Окт 2021
  • 131
Над 300 творби събра любимият конкурс на учениците „Морето не е за една ваканция“. В раздел „фотография“ пристигнаха над 200 снимки от всички краища на страната, а в раздел "компютърна рисунка" над 100 творби.

Зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас

  • 27 Окт 2021
  • 121
„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите.

Дебат "Черно море и бъдещето" за 31 октомври

  • 27 Окт 2021
  • 134
„Черно море и бъдещето“ е темата, по която 17 ученици от ЧОУ „Д-р М. Монтесори” ще дебатират и очертават бъдещето на Черно море с преподавателите си, с учени и експерти.

PLSQL ONLINE TRAINING CAMP - безплатно обучение по софтуер

  • 26 Окт 2021
  • 254
В средата на ноември в Бургас ще стартира второто издание на PLSQL ONLINE TRAINING CAMP – безплатно обучение по бази данни от софтуерната компания Fadata, насочено както към студентите по програмиране и младите специалисти от района, така и към тези, които търсят преквалификация и ново начало за своята кариера.