« септември 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ - беседи за любовта и другите неща от живота: Чувствам се в състояние на напрежение, изморен съм постоянно. Какво да направя?Катя ПЕНЕВА, психотерапевт: Нуждаем се от здравословната доза напрежение

Реакциите ми са забавени. Събуждам се в лошо настроение, не ми се прави нищо. На работа всичко ме дразни. Карам се често с приятелите си, нямам нито психически, нито физически сили да живея нормален живот. Бих могла да продължа с описаните от вас оплаквания.
Нормално е всеки понякога да се чувства тъжен и затворен, да иска да остане за малко сам, за да си подреди мислите и живота. Свикнали сме върху оплакванията си да поставяме рамката на диагноза. Това им придава важност и усилва усещането ни за безпомощност. Сякаш гледаш собствения си живот през надраскано стъкло. Навън е лято и хората се забавляват, а на теб ти е потиснато и безинтересно.
Човек преживява мъка и отчаяние, раздразнителен е и въпреки всичко отказва да открие причината на първоизточника в личния си живот. След тежко житейско преживяване е напълно естествено да се опитаме да се отдръпнем малко встрани, без излишно да пришпорваме събитията. Точно това напрежение, което преживяваме, е свързано с желанието ни и в същото време с невъзможността да се справим с всички предизвикателства в живота, опитвайки се успоредно с това постоянно да поддържаме високо ниво на работоспособност. Нашата воля и желанието да реализираме амбициите си с цел да постигнем желаното ниво на благосъстояние, а впоследствие и на удоволствие, често ни води до постоянното преживяване на тревоги.
„Ще се справя ли?“. Това е въпросът, който ни кара да упорстваме в конкретна работа, без да виждаме смисъл и потребност да я вършим. По-скоро, чувстваме ангажимент или имаме договор, който не можем да прекратим. В такива моменти трудно можем да видим финалната права на постиженията си, която очакваме. Твърде уморени сме, за да сме и оптимистични. Мисля си, че дотолкова волята ни за постигане на конкретна цел е обзела съзнанието ни, че единственото върху което се концентрираме, са нашите неотложни действия, а не мъдростта от преживяното във всеки един момент. Подобно на селския труженик, който не щади труда си в очакване на добрите плодове на засятото от него, но не може да усети полъха на чистия въздух и аромата на дъжда, който измива листата на поникналите растения. Като че ли сме склонни да преследваме целите си без да отдаваме значение и смисъл на багрите от съпътстващите ги емоции, които са неизбежни във всеки един процес и път на лична реализация. Точно това ни отдалечава от пълнотата на смисъла, заложен във всяко едно лично и професионално начинание.
Напрежението не е нещо, което можем да избегнем безразборно. Нещо повече, ние се нуждаем от здравословната му доза. Това напрежение често е граничната линия на това, което сме направили дотук и онова, което е необходимо да извършим за да достигнем до целта си. Това е точно тази динамика на приливите и отливите в живота ни, които поддържат естественото движение на човешкото ни развитие. Ако ликвидираме пулса на тревогите си, ще се озовем в друго измерение, което няма нищо общо с реалността на човешкото ни съществуване. Мисля си, че в точно тази динамика, в скоростта, с която се опитваме да достигнем по-скоро до избраната житейска дестинация, е като силен алкохолен дестилат, който от една страна ни кара да се чувстваме щастливи, опиянявайки ни от постигнатото и от друга страна е онази силна отрова от прекомерна умора, чиято почивка ще превърнем в оазис, след като сме посели и отгледали семената на пожеланото от нас. И вместо да се тревожим от умората и напрежението, нека да се насладим на горещото слънце, което ще придаде на живота ни загар и ще осоли дните ни с вкус на море. Море, което понякога е спокойно и приветливо, а друг път е бурно, но също толкова красиво и привлекателно. Като живота, който живеем. Тук, на брега.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Денят на независимостта - 22 септември

  • 18 Сеп 2020
  • 18
По повод Деня на Независимостта на България и 112-та годишнина от обявяването ѝ, Община Бургас организира празнична програма. Вижте програмата!

София Мазуренко е новата Мисис Бургас - 2020

  • 18 Сеп 2020
  • 16
Мисис Бургас - 2020 е от Украйна и се казва София Мазуренко. Новата най-красива омъжена жена в Бургас е на 26-години и спечели престижната титла в съревнование с 13 претендентки, сред които още една украинка и една рускиня.

КПКОНПИ е осъдена да плати 50 000 лв. заради загубено дело

  • 18 Сеп 2020
  • 32
Антикорупционата комисия КПКОНПИ е осъдена за плати 50 хил. лв. обезщетение на двама съпрузи, срещу които е имало дело за конфискация.

Имате 12 дни да оправите грешки в данъчните декларации

  • 18 Сеп 2020
  • 36
На 30 септември изтича срокът, в който фирми и граждани могат да подадат коригиращи декларации, съобщи Националната агенция за приходите.

С велошествие Бургас отбелязва Световния ден без автомобили

  • 18 Сеп 2020
  • 28
Бургас се присъединява към международната кампания за отбелязването на Световния ден без автомобили, който ще се поведе на 22 септември.