« февруари 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ - беседи за любовта и другите неща от живота: Чувствам се в състояние на напрежение, изморен съм постоянно. Какво да направя?Катя ПЕНЕВА, психотерапевт: Нуждаем се от здравословната доза напрежение

Реакциите ми са забавени. Събуждам се в лошо настроение, не ми се прави нищо. На работа всичко ме дразни. Карам се често с приятелите си, нямам нито психически, нито физически сили да живея нормален живот. Бих могла да продължа с описаните от вас оплаквания.
Нормално е всеки понякога да се чувства тъжен и затворен, да иска да остане за малко сам, за да си подреди мислите и живота. Свикнали сме върху оплакванията си да поставяме рамката на диагноза. Това им придава важност и усилва усещането ни за безпомощност. Сякаш гледаш собствения си живот през надраскано стъкло. Навън е лято и хората се забавляват, а на теб ти е потиснато и безинтересно.
Човек преживява мъка и отчаяние, раздразнителен е и въпреки всичко отказва да открие причината на първоизточника в личния си живот. След тежко житейско преживяване е напълно естествено да се опитаме да се отдръпнем малко встрани, без излишно да пришпорваме събитията. Точно това напрежение, което преживяваме, е свързано с желанието ни и в същото време с невъзможността да се справим с всички предизвикателства в живота, опитвайки се успоредно с това постоянно да поддържаме високо ниво на работоспособност. Нашата воля и желанието да реализираме амбициите си с цел да постигнем желаното ниво на благосъстояние, а впоследствие и на удоволствие, често ни води до постоянното преживяване на тревоги.
„Ще се справя ли?“. Това е въпросът, който ни кара да упорстваме в конкретна работа, без да виждаме смисъл и потребност да я вършим. По-скоро, чувстваме ангажимент или имаме договор, който не можем да прекратим. В такива моменти трудно можем да видим финалната права на постиженията си, която очакваме. Твърде уморени сме, за да сме и оптимистични. Мисля си, че дотолкова волята ни за постигане на конкретна цел е обзела съзнанието ни, че единственото върху което се концентрираме, са нашите неотложни действия, а не мъдростта от преживяното във всеки един момент. Подобно на селския труженик, който не щади труда си в очакване на добрите плодове на засятото от него, но не може да усети полъха на чистия въздух и аромата на дъжда, който измива листата на поникналите растения. Като че ли сме склонни да преследваме целите си без да отдаваме значение и смисъл на багрите от съпътстващите ги емоции, които са неизбежни във всеки един процес и път на лична реализация. Точно това ни отдалечава от пълнотата на смисъла, заложен във всяко едно лично и професионално начинание.
Напрежението не е нещо, което можем да избегнем безразборно. Нещо повече, ние се нуждаем от здравословната му доза. Това напрежение често е граничната линия на това, което сме направили дотук и онова, което е необходимо да извършим за да достигнем до целта си. Това е точно тази динамика на приливите и отливите в живота ни, които поддържат естественото движение на човешкото ни развитие. Ако ликвидираме пулса на тревогите си, ще се озовем в друго измерение, което няма нищо общо с реалността на човешкото ни съществуване. Мисля си, че в точно тази динамика, в скоростта, с която се опитваме да достигнем по-скоро до избраната житейска дестинация, е като силен алкохолен дестилат, който от една страна ни кара да се чувстваме щастливи, опиянявайки ни от постигнатото и от друга страна е онази силна отрова от прекомерна умора, чиято почивка ще превърнем в оазис, след като сме посели и отгледали семената на пожеланото от нас. И вместо да се тревожим от умората и напрежението, нека да се насладим на горещото слънце, което ще придаде на живота ни загар и ще осоли дните ни с вкус на море. Море, което понякога е спокойно и приветливо, а друг път е бурно, но също толкова красиво и привлекателно. Като живота, който живеем. Тук, на брега.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Раздаването на храни от БЧК продължава до края на февруари

  • 18 Фев 2020
  • 113
Български Червен кръст-Бургас продължава раздаването на хранителни продукти на бенефициенти по програма „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти –план 2018” с краен срок до 28 февруари.

НАП разясниха пред бизнеса промените в данъчните и осигурителни закони

  • 18 Фев 2020
  • 102
Измененията и допълненията в данъчно-осигурителното законодателство в сила от първи януари 2020 г. бяха разяснени на семинар в Бургас от методолози на дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ в Националната агенция за приходите.

Забраната за частните лотарии влиза в сила

  • 18 Фев 2020
  • 97
Държавен вестник обнародва промените в Закона за хазарта, с които се слага край на частните лотарии. Законът бе приет на второ четене от парламента на 7 февруари.

Шеф Манчев ще оценява участниците в кулинарно състезание в ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" в събота

  • 18 Фев 2020
  • 95
На 22 февруари 2020 г. в гр. Бургас ще се проведе кулинарното състезание "Ти си ШЕФ-ът", в което ще се включат деца от социални услуги и деца от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров".

Удължават на 72 часа срока за отстраняване на технически проблем преди блокиране на фискално устройство

  • 17 Фев 2020
  • 291
На 72 часа, вместо сегашните 24 часа, да бъде удължен срокът преди блокиране на фискалните устройства в търговските обекти при възникнал технически проблем. За това бе постигнато съгласие на работна среща.