ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи за любовта и другите неща от живота: Защо днес е толкова трудно и сложно да запазим отношенията си?

Катя ПЕНЕВА, любовен терапевт: Не търсим любов, търсим силни преживявания

Защо ли? Малцина от нас си задават този въпрос. Опитваме се да живеем смислено, поставяйки си трудни, а понякога и недостижими цели. Склонни сме да робуваме на собствените си морални ценности, да се подчиняваме на нормите на обществото. Много по-лесно ни е сякаш да сме праволинейни, отколкото да правим компромиси или да задоволяваме чужди интереси. Индивидуалисти сме, безкомпромисни и неумолими. Предпочитаме да сложим край на връзките, които не ни удовлетворяват, отколкото да търсим решения и да намираме смисъл във всяко препятствие, изправило се на пътя на интимните ни отношения. Не защото забравихме какво е „истинската любов“ или защото не помним какво е да се обичаме. По-скоро не сме склонни да акцентираме върху емоционалните си преживявания с любимия. Твърде много енергия, усилия, надежди и пак до следващата канара. Не сме готови или просто сме твърде изморени. Докога и как, защо, отново, пак, накъде и как. Няма смисъл.
Не търсим любов, търсим силни преживявания. Някой, с когото хей така да се позабавляваме невинно, временно и на шега. Без ангажименти и задължения. Предпочитаме да празнуваме, а делниците на живота да подминем с мълчание. Бягаме от скуката. Партньорът за цял живот е бреме, а идеята, че ще прекарваме по-голямата част от времето си с него, ни ужасява. Предпочитаме съвместни развлечения, но не и обща перспектива. Спомените в този сюжет са забранени, бъдещето е недопустимо, настоящето е строго индивидуално, но несподелено. Ден за ден и емоция срещу емоция или от изгрев до пладне, само за час или два. Сделката е ясна. Няма губещи, но няма и печеливши. Да не смесваме работата с интимния си живот, а чувствата с другия да не оставяме да владеят ума ни.
Сякаш не сме готови да водим обикновен живот, сивото ежедневие е грозно и ни плаши, а мръсните ни дрехи засрамени дремят в коша пред пералнята в килера. В страстната и романтична любов няма място за неизмити съдове. Ние сме твърди идеални, почти съвършени, хора, имащи материални мечти и този твърде обикновен живот не се вписва в успешното ни бъдеще и реализираното ни настояще. Представата ни за любовта, и тя е като нереалистичните ни идеали за живота. Нова кола, имоти, банкови сметки с повече нули. Запърженият лук, ароматът на вкусен селски бобец, споделен в уюта на скромен дом, е отдавна забравено, забранено удоволствие в нечий чужд живот. „И хлебец еж, водица пий и дий, воле, дий“. Животът ни стана сякаш твърде сложен и луксозен, за да си позволяваме да бъде посвоему прост. Потопили сме се в лудостта на градския живот, в който нямаме търпение, нямаме и време за обикновената любов. Бързо хранене на крак, лайкове, професионална реализация. Свикнахме много бързо с пакетирания си начин на живот. С онова щастие, което можем да претоплим в микровълновата печка или да си поръчаме по интернет. Приключваме връзките си винаги, когато не виждаме нещо добро, за да продължим да търсим нещо по-възвишено. Личното ни пространство е неприкосновено, а границите ни – непреодолими. Нямаме място за сантименталности. Моето „обичам те“ към теб е твърде тривиално, щом в него няма аромата на скъп френски парфюм. Разкрепостеното ни мислене отдели секса от любовта.
Живота си превърнахме в скучна броеница. Няма аромат, няма вкус, цветовете поляхме с „вениш“. Стерилно чисти и ароматизирани, сгънати в тъмния шкаф на измисления си живот, очакваме любовта да ни срещне спонтанно и да извади изгладените ни души на светло. В живота ни няма място за нежни откровения, защото не можем да си позволим да сме уязвими, да страдаме, за да си признаем, че се нуждаем един от друг. И така животът ни самотно и ненужно пулсира, но съвършено. Кафе и фреш, диета в стилен тоалет. Безсмислието на дните си превърнахме в лозунг. Все по-независими и видимо успели, паравана, зад който крием провала в личния си живот. Много ангажименти и липса на присъствие с любов.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Три хотела в Слънчев бряг вече работят и посрещат български туристи

  • 29 Май 2020
  • 249
Ръководството на „Съюз на собствениците“ Слънчев бряг и изпълнителен директор „Слънчев бряг“ АД, обсъдиха възможностите и предизвикателствата пред подготовката на туристически сезон 2020 в най-големия комплекс по българското Черноморие.

Започват проверки в търговските вериги за българска стока

  • 29 Май 2020
  • 209
От днес започват проверки в търговските вериги дали има специално място за продажба на български стоки. Това заяви пред bTV земеделският министър Десислава Танева във връзка с новия Закон за храните.

Забраняват се рекламите с деца и на храни, неподходящи за тях

  • 29 Май 2020
  • 210
Новият закон за храните е част от един общ пакет, който разработи Министерството на земеделието в продължение на 6 години. По отношение на рекламата се въвежда забрана на използването на деца в реклама на ГМО-продукти, както и продукти, които са забранени и неподходящи за деца.

Четири безплатни специалности в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 28 Май 2020
  • 380
Обучението по 4 /четири/ направления в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще бъде безплатно за студентите, които бъдат приети през тази учебна година, ако бъде окончателно одобрено постановлението на Министерски съвет за защитените специалности.

Световната икономика няма да се възстанови преди 2022 г. Еврозоната пак може да е в криза

  • 28 Май 2020
  • 327
Световният брутен вътрешен продукт няма да се възстанови до равнището от преди кризата с коронавируса преди 2022 година, а равнищата на държавен дълг ще скочат рязко тази година според доклад на Икономист интелиджънс юнит.