Опасности за здравето от обездвижването

Всеки знае, че продължителното седене е вредно. Но то води до много по-сериозни и животозастрашаващи състояния, отколкото предполагат много хора. Болките в кръста са най-малкият проблем, който може да се появи. Начин на живот, свързан с години наред седене и липса на движение през деня може да доведе дори до рак.

Кои са най-опасните заболявания, до които заседналият начин на живот може да доведе?

Тревожност и депресия
Колкото по-дълго седите на работа, толкова по-голяма е вероятността да не ви остава време за спорт и тренировки, камо ли за продължително ходене. След работа трябва да свършите толкова много неща, а преди работа е твърде рано сутринта, за да станете и да правите упражнения. Това е познат сценарий за милиони хора по света, хванати в капана на заседналия начин на живот заради работата. Колкото по-малко се движите обаче, толкова по-ниски стават нивата на серотонин и допамин в кръвта, а това бавно, но сигурно води към депресия, тревожност и безпокойство.

Болки в гърба, кръста и шията
Само четири часа седене без движение са достатъчни, за да се компресират дисковете на гръбначния стълб и врата, което да доведе до притискане на гръбначните нерви, болки, изтръпване в крайниците, дори по-сериозни състояния, като парези и дискови хернии. Лошата стойка предизвиква изкривявания, които също увреждат гръбнака и водят до болки и скованост. Като косвена последица е и отслабването на мускулатурата на корема и гърба, което е допълнителна предпоставка за увреждане на гръбнака, болки, схващания, лесно получаване на травми.

Рак
Седенето с часове всеки ден с течение на години значително повишава риска от рак на дебелото черво и матката. Това се случва заради хроничното възпаление, което се наблюдава в малкия таз, причинено от обездвижването. Наднорменото тегло, което в много от случаите е вторично следствие от липсата на движение, също повишава този риск. Ако работата ви е свързана със седене в рамките на 8 часа всеки ден, рискът от рак на дебелото черво и матката нараства с до 10%.

Затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания
При продължително седене инсулинът губи способността си да влияе върху обработката на глюкозата и използването ѝ от организма за енергия. Клетките развиват така наречената инсулинова резистентност, която е предпоставка за развитие на диабет. Обездвижването води до повишаване на лошия холестерол, който пък е враг номер едно на сърдечносъдовата система. Затлъстяването е утежняващо обстоятелство, което прави тези заболявания още по-трудни за овладяване.

Слаби кости, остеопороза
Обездвижването води до отслабване на мускулите, но и на костите. Костното вещество става по-чупливо. С течение на времето рискът от поява на остеопороза при жените нараства. Кръвни съсиреци, тромбози Седенето поставя краката пред истинско предизвикателство. Те висят надолу, обездвижени са. При тази позиция кръвоносните съдове се притискат. Съществува висок риск от образуване на тромби, тромбози, разширени вени.
az-jenata.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бургазлия ограбвал варненски пенсионери, лъжел ги, че е общински служител

  • 25 Сеп 2020
  • 299
23-ма са задържаните при полицейска операция на територита на община Варна и община Аксаково.

Сериозен скок на заразените от коронавирус у нас, 290 са за последното денонощие

  • 25 Сеп 2020
  • 244
Сериозен ръст на заразените от коронавирус, отчита единният информационен портал. При направени 4859 теста, положителните за изминалото денонощие са 290.

Ново ръководство на Зонта клуб Бургас

  • 25 Сеп 2020
  • 234
Септември е месецът на новите начала – топлата есен, учебната година и на Зонта клуб Бургас, които стартираха новия биениум, оглавен от г-жа Румяна Гюркан, вицепрезидент д-р Светла Калчева, ковчежник г-жа Надя Желева, секретар г-жа Гергана Миланова. Останалите членове на борда са г-жа Петя Великова, г-жа Петя Стаматова и г-жа Яна Янева-Генчева.

Обезвредиха морска мина, открита в залив край Созопол

  • 25 Сеп 2020
  • 237
Специализиран екип от Флотилия бойни и спомагателни кораби - Варна беше задействан на 24 септември със задача да извърши разузнаване, извличане и унищожаване на предмет с крушовидна форма, наподобяващ морска мина, открит в залив край Созопол.

Мъж заплаши с пистолет лекар в болница в Бургас

  • 25 Сеп 2020
  • 236
Задържаха 58-годишен мъж, държал се агресивно и отправял заплахи с пистолет към лекар в частна болница в Бургас, съобщиха от полицията.